top of page
Jeanne og Carsten - MAJ 2022 395.jpg

DEN GODE BRYLLUPSTALE

ÅH JEG ER IKKE DEN STORE TALER!

At holde en bryllupstale er en stor ære, men de fleste af os får straks svedperler på panden, bare ved tanken om at skulle gøre det! Hvor starter man? Jeg har efterhånden set alt, når det kommer til taler. Alt fra en kort og præcis ”skål og tillykke” til kæmpe indslag med projektor, spilleregler og vinderkåringer. Og selv om selskabslegene kan være supersjove, er noget af det jeg husker mest, det simple.

 

En god tale er i mine øjne en personlig, rosende og ærlig kærlighedserklæring med et strejf af humor. Men det lyder også til at være nemmere sagt en gjort. Mange mennesker bryder sig ikke om at tale til store forsamlinger. Og det er måske dem der så skal byde ind med en kort tale og en lille gæsteaktivitet i stedet. Jeg var engang til et bryllup, hvor brudens bror var rædselsslagen for at skulle holde tale. Så han holdt den meget kort (stadig fin) og valgte så at præsentere publikum for brudens yndlingsmusiker Mads Langer, som kom ind ad døren og spillede et par sange akustisk for brudeparret, som en overraskelse og gave fra brormand. Jeg siger selvfølgelig ikke at man skal spare op i flere år, så man kan hyre Thomas Helmig til at give et par numre. Men så kan man måske hyre en god covermusiker til at spille et par af brudeparrets yndlingssange. Det er ALTID en succes. Men i og med at mange læsere af denne blog snarere er brudepar, frem for gæster, vil jeg koncentrere mine råd mere omkring en decideret tale, frem for et indslag. En tale kan bygges op og eksekveres på flere måder. Den kan skrives som en decideret tale, som man læser op. Eller den kan skrives som stikord man blot læner sig op ad, hvis man er sikker nok på sig selv til at kunne svinge den derfra. Den store bonus her er at du vil kunne se din partner meget mere i øjnene undervejs. For det er nemlig vigtigt! Kig op fra dit papir og se din partner i øjnene.

HVOR STARTER MAN?

Sæt dig ned med en blok og glas rødvin og skriv de første 5 (positive) ord som du kan komme i tanke om, om din partner. Sæt noget musik på som får dig til at tænke på hende/ham/jer. Efter det tager du de 5 ord og lægger sætninger til som beskriver hvorfor du tænker på det ord. Herfra vil du som regel kunne mærke at flowet begynder at komme. Nu kan du begynde at lægge flere sætninger ind i mellem de 5 (eller 3 eller 7) ord som du har fundet frem til. På den måde kan du begynde på at rykke rundt og tilføje, for at få en sammenhængende tale, medmindre du vælger at gå med bare stikord. Det er bare en af måderne at gøre det på. 

1. GØR DIN TALE PERSONLIG!

Selv om det kan være grænseoverskridende for nogle at blotte sine følelser og blive sprogligt intim foran andre, er det altså enormt vigtigt at du snakker hovedsageligt TIL din partner og ikke OM din partner. Jo, du kan sagtens indskyde et par anekdoter, imens du kigger ud imod gæsterne. Men det skal ikke være et bærende element.
 

2. TILFØJ ET STREJF AF HUMOR (MEN IKKE FOR MEGET)

Lidt humor er altid godt. Folk må gerne smile og grine lidt undervejs. Men det er altså ikke stand up det her! Det er fint hvis forloverens tale er båret af humor. Men som brud eller gom, skal humoren bare være lidt krydderi, drysset de rigtige steder. 
 

3. TAK ALLE DER FORTJENER EN TAK

 

Som vært for festen er det din forpligtigelse at sige tak til alle som er kommet og som hjælper med at stable alt på benene. Længere er den ikke. Dette kan være en rigtig fin måde at åbne talen på.

4. SKRIV EN STÆRK ÅBNER OG EN GOD LUKKER

Det er enormt vigtigt at du har folks opmærksomhed fra start. Det kan være nok med et højt og tydeligt ”Kære skat, venner og familie...”. Og så er det også vigtigt at du ved hvor du skal stoppe. Hellere 5 stærke minutter end 10 middelmådige. 


5. ØV DEN TIL DEN STORE DAG

Øvelse gør mester! Få øjenkontakt og tal for og til din partner og gæsterne. Det kan du ikke gøre, hvis du bare konstant stirrer ned i dit papir. Det betyder, at du er nødt til at forberede dig! Øve, øve, øve. Stå foran spejlet og øv, indtil du er komfortabel og selvsikker. Øv, indtil du ser godt ud og indtil du kan se dig selv i spejlet. Stol på mig, det er det værd, når du først oplever din partners og dine gæsters reaktion på dagen. Det er noget af det smukkeste som findes. Og hvis du er introvert og ikke føler dig særlig god – så har du bare en endnu større grund til at gøre det! Overrask alle når de mindst regner med det.

NOGLE FÅ TING JEG IKKE VIL RÅDE AT TAGE MED


- Reglerne her er ganske enkle. Først og fremmest er det aldrig sjovt at lave upassende vittigheder eller kommentarer om nogen af ​​familiens kulturer eller traditioner. Det kan meget nemt misforståes. Efterlad alle bandeord eller vittigheder, der er uanstændige eller stødende. På din bryllupsdag skal du altså være bedre end det! Det betyder dog ikke at man ikke må prikke lidt til svigerfar - eller giv komplimenter til svigermor!

- Jeg tvivler ikke på nogen måde at I som par måske har haft det svært og har kæmpet for at nå hertil. Livet er bestemt ikke en dans på roser for alle og de fleste oplever også modgang i deres parforhold og i livet. Og ja, det gør os bestemt stærkere. Men hvis det kommer til at fylde for meget af jeres tale, risikerer I at folk simpelthen syntes det er for meget. Ingen tvivl om at tragedier sker. Men husk at jeres bryllup skal være glædens dag, hvor vi fejrer livet og kærligheden. Der må og skal gerne være plads til at skænke dem vi har mistet en tanke undervejs. Men vi må ikke lade vores modgang og sorg sætte dagsorden vores bryllupsdag.
   

- Tag gerne lidt pis på folk (hvis du ved de kan tage det) med et glimt i øjet, men gå ikke for tæt og slet ikke over stregen. Hvis du er i tvivl om hvorvidt en anekdote er for meget, er det den det som regel. Brug din sunde fornuft. Det er en hårfin grænse og hvis den ikke leveres ordentligt kan den misforståes uheldigt.

 

- Undgå gerne klichéer. ”Nu er jeg ikke en god taler, men…” gør bare ikke noget godt for nogen. Det er fint du er nervøs! Faktisk så vil din gode tale blive endnu med værdsat, når dine nærmeste godt ved hvor svært det er for dig. Men hvis du så ovenikøbet, kan levere den selvsikkert, sjovt og rørende er du den helt store vinder. 
 

- Og kære brude: Jo, du føler sikkert at dit bryllup er et eventyr. Og jeg er ikke i tvivl om at det også er det! Det kan måske endda være meget fristende at skrive en tale i form af en eventyrs-fortælling i 3. person. Men vil I ikke nok lade være. Det fungerer meget sjældent så godt, som det var tiltænkt og bliver hurtigt så upersonligt. Jeres mand fortjener (ligesom I selv også gør) en personlig tale, imens du ser ham i øjnene. Jeg har set MANGE taler og eventyrfortællingen virker bare som regel bedre, hvis det ikke er bruden selv, som fortæller den. Måske er det mor eller svigermor som skal stå med lige den del.

BAND, DJ ELLER
PLAYLISTE?

TIDSPLANEN

FOR DAGEN

DEN GODE
BRYLLUPSTALE

FIND DEN
RIGTIGE FOTOGRAF

UNPLUGGED
BRYLLUP?

HVAD SKAL DER SKE
TIL RECEPTIONEN?

bottom of page