BAND ELLER DJ?
SÅDAN VÆLGER I MUSIK TIL BRYLLUPPET!

 

Uanset om I vælger band eller DJ, så vil jeres bryllupsdag blive uforglemmelig. Men med den rette lydkulisse kan den gå hen og blive magisk! Men hvorfor skal du overhovedet høre på mig? Jo, for jeg har efterhånden haft med over 200 bryllupper at gøre, når det kommer til musik! Jeg har spillet både med band og som DJ i mereend 15 år og lever jo til dagligt af at fotografere og sørge for musik til bryllupper! Men med det sagt, så er de følgende råd. mine personlige holdninger. Og det kan sagtens være, at I støder på nogen som måske ikke syntes de er helt enige. Hvilket jo selvfølgelig også er ok! Vigtigst af alt, skal I lytte til jeres mavefornemmelse. Hvis noget er for godt til at være sandt, så er det som regel. Og så skal I huske at vi her jo ikke snakker om koncertbands, på den måde man ser til festivaller osv. Jeg har nogle gange hørt at folk er bange for at det bliver for ”koncert-agtigt”. Og det skal man ikke bekymre sig om, når man hyrer et etableret fest band. De kommer for at få jeres gæster til at danse og skabe en fest sammen med jer! Og de spiller selvfølgelig kun sange, som I kender. 

BUDGET

Som de fleste nok kan regne ud, så spiller budgettet en af de mere afgørende roller i udvælgelsen. Et band vil som regel være dyrere end en DJ. Dette er selvfølgelig fordi de er flere mennesker, der skal lønnes, men også fordi de har mere udstyr med, i en større opsætning. Så først og fremmest skal I gøre op med jer selv, hvad I gerne vil bruge på musik. Det kan gøre jeres beslutning meget lettere.

HVOR KOSTER DET SÅ?

Dette er et af de mest stillede spørgsmål. Og det kan være svært at svare på, når man jo ikke rigtig kan afprøve produktet i forvejen, sådan rigtigt. Når det kommer til DJ’s vil jeg for 4 timers musik sige det sådan her: Under 4.000 kr. ville jeg være lidt påpasselig med hvad jeg vælger. Over 6.000 kr. (i tilfælde af at det ikke er et kendt navn,) vil jeg også overveje grunden til den lidt højere pris. Er det fordi man får noget ekstra? Er der måske stort og lækker lysshow med? Men igen, så har vi også udbud og efterspørgsel. Nogle koster mere end andre, alene af den simple grund at de er skide dygtige og virkelig kan skabe en fest.


Mht. band så vil jeg gå ud fra en tommelfingerregel som hedder: Ca. 2.500 kr. pr. medlem plus transport og andre evt. faste udgifter som f.eks. lydmand. Så en god og erfaren kvartet vil ligge mellem 11-14.000 kr. Igen her, så er udbud og efterspørgsel en stor faktor. Nogle bands kan bare noget helt særligt, hvilket ofte koster lidt mere. Personligt ville jeg ikke gå under 10.000 kr. for en kvartet eller 8.000 kr. for en trio. Dygtige musikere spiller mange jobs og det ikke længere bare en hygge hobby for dem. Hvilket betyder at de gerne vil have deres tid hjemmefra værdsat. Hvis man er væk fra familien 20-25 lørdage om året, skal det give mening i pengepungen. Alternativt er det muligt at finde billigere bands, bland yngre/mindre rutinerede musikere, som stadig bare gerne vil ud og spille for mindre løn, for at få mere erfaring på den måde. Her kan man være heldig og få en kanon oplevelse for små penge. MEN man risikerer også samtidigt problemer med f.eks. uerfarenhed og mangel på teknisk viden omkring udstyret. 

RECEPTION & MIDDAG

Hvis budgettet ikke er en forhindring, så skal I måske tænke over hvilken stemning jeres bryllup skal bære præg af. Hvis vi snakker om receptionen først, er der jo ret stor forskel på, om I har en playliste, en lounge DJ, en akustisk duo eller en stryger kvartet. Alle fire ting kan være rigtig fine til den stemning man gerne vil ramme. Det kan f.eks. være en lidt mere moderne storby-vibe man prøver at ramme. Og der kan en lounge DJ jo være et god bud. Eller hvis man holder et hyggeligt have bryllup kan en akustisk duo være en god løsning. Efter receptionen står den som regel på middagen. Og der kan man også gå efter forskellige stemninger – alt efter hvad man er til.

 

Skal det være fint med store lysekroner og elegant borddækning, kan et lille jazz/swingband være en super løsning. Er man mere til det rustikke og naturlige kan en god DJ ramme den helt rigtige stemning. 

Til middagen har vi lige som mange muligheder som til receptionen. Altså en gør-det-selv-løsning i form af et par højtalere og en playliste i stedet for DJ og live musik.

 

Med playlisten, skal man huske at finde en person bland sine gæster, som kan stå for at slukke/tænde musikken når der kommer taler og indslag. Ellers bliver det noget rod.
 

_____________________________________________

PLAYLISTE  

 

PLUS:
- Meget billigt, hvis ikke gratis.
- Nemt at have fuld kontrol over hvad der spilles, ved at planlægge i forvejen.


MINUS:
- En af gæsterne skal have opgaven at styre den. 
- Kan ikke spille for på jeres indslag/sange. 

_____________________________________________


DJ  

 

PLUS:
- Hvis man har  DJ til festen, kan man som regel få en god pris på middagen.
- Fylder som regel ikke lige så meget som livemusik. 
- En rigtig etableret DJ har som regel også et godt bibliotek af de sange, som indslag tit skrives over, i instrumentale versioner. Det betyder at de ofte vil kunne spille med på jeres gæsters indslag.

 

MINUS:
- Koster mere end en playliste-løsning.  
- Hvis ikke I har forventningsafstemt ordentligt, risikerer I at høre på musik, som I ikke har lyst til.

 

_____________________________________________

LIVE MUSIK

 

PLUS:
- Livemusik giver altid en særlig stemning og en wow-effekt til jeres gæster. Det er med andre ord udover det sædvanlige.
- De fleste dygtige musikere vil kunne spille med på jeres indslag. Specielt hvis de i forvejen har fået vide, hvilke sange det er. 
- En mere organisk løsning, som derfor også bedre kan være i synk med jeres gæsters opførsel. 

 

MINUS:
- Ikke så meget variation i lydkulissen, hvis man f.eks. har en pianist under hele middagen.  
- Vil som regel skulle holde et par pauser undervejs, da det er mange timers dækning. En DJ kan sætte en playliste på, når de selv skal spise, uden at lydbilledet ændrer sig. 

 

_____________________________________________

Nogle vælger slet ikke at have musik under middagen. Det er efter min personlige holdning ikke noget jeg anbefaler, med mindre man virkelig har gjort sig nogle tanker omkring det og dermed har gode grunde. Jeg har et par gange oplevet at de første timer af middagen, hvor folk ikke har fået så meget at drikke, kan blive meget stille under spisningen. Musik til spisningen skal placeres helt rigtig med volumen. Det skal ligge lige under stemmerne, så man stadig kan snakke sammen ved bordene. Det giver en god ”buzz” i baggrunden og får folk til at slappe mere af. 

FESTEN

Efter middagen står den på fest! Og her har man også tre muligheder; playliste (alterntivt jukebox), DJ eller band. Alt afhængigt af budgettet og hvilken stemning man gerne vil ramme, kan der være gevaldig forskel på disse muligheder. Bands og DJ's kommer i mange forskellige stilarter. Og her skal I tænke over, hvad I gerne vil have ud af musikken til jeres fest. Hvis I f.eks. selv er tilhængere af hård rock og metal, men ved at mange af jeres gæster ikke er. Så er det måske ikke heavybandet I skal have, lige i denne sammenhæng. Men festbands spiller en bredvifte af genre og I vil sikkert kunne aftale med dem, at der kommer et par lidt hårdere rocknumre i løbet af aftenen. Men husk også at jeres gæster skal have en god aften.

_____________________________________________

FEST  DJ


En DJ, der er specialiseret i den type musik, du vil have spillet til dit bryllup (pop, rock, dance - uanset hvad du elsker), kan skabe en skøn og festlig atmosfære. På samme tid kan en god DJ spille en bred vifte af musik, imødekomme manges ønsker og nemt anskaffe sig dine yndlingssange, hvis de ikke allerede er i repertoiret - i modsætning til et band, der har et mere fast repertoire.

PLUS:
- Kan som regel være på meget lidt plads.
- Billigere end livemusik, da det kun er én person som skal have løn. 
- Meget stort repertoire og kan i møde komme langt de fleste ønsker.
- Kan bedre styre volumen og tilpasse sig rummets størrelse. 

MINUS:
- En mere fikseret løsning end et band, da en person står for det hele. 
- Har ikke samme overskud til at få ”gang” i jeres gæster, som f.eks. et band.
- En mindre personlig løsning i forhold til hvilket indtryk jeres gæster bliver efterladt med.

_____________________________________________


LIVE MUSIK
 

Et band er og bliver noget helt særligt. De er med til at aktivt gøre jeres fest uforglemmelig. Husk at et godt band på 3+ personer, som regel interagerer rigtig meget med jeres gæster. Selv om repertoiret ikke er ubegrænset, kan man som regel ønske sange, så længe man informerer bandet i nogenlunde god tid. Hvis man selv, eller en af gæsterne gerne vil lave en gæsteoptræden, plejer dette som regel også at være muligt. 

PLUS:
- Et godt band giver altid en stor wow-effekt til en fest og skaber en helt særlig stemning.
- Et band er en organisk enhed, som aktivt arbejder på at holde festen i gang, med interaktion med jeres gæster.  
- De velkendte sange får ofte lidt nyt liv med ekstra syng-med-omkvæd og soli.  

MINUS:
- Har et mere begrænset repertoire ift. DJ’en.
- Fylder som regel mere end en DJ og koster selvfølgelig også derefter.
- Nogle bands kan have det svært med styre volumen i meget små lokaler. 
- Har som regel lidt kortere spilletid end en DJ. 

____________________________________________

Hvad med playliste til festen? 
Dette er ikke noget jeg vil anbefale, hvis der skal være rigtig god gang i festen. Jeg hører tit om folk som bare vil sætte Spotify til nogle højtalere og så kan folk bare sætte det musik på de vil. Men hvad sker der når folk får noget at drikke? Jeg kan garantere jer for, at I ikke kommer til at høre mere end 1 minut af hver sang! Der vil være afbrydelser og vi kender alle de den gæst, som lige skal spille noget for dig, som man hverken kender eller kan danse til. Og jo man kan godt lave en form for kø-funktion, men dette virker bare aldrig optimalt, og vil tit gå udover flowet. Hvis budgettet ikke rækker til hverken DJ eller band, ville jeg måske overveje at have en person (som ikke nødvendigvis er aktiv gæst) til at stå for at styre playlisten. Så kommer man måske de værste problemer til livs. 

HAR JERES BRYLLUP ET TEMA?

Hvis I for eksempel har et ”Great Gatsby-bryllup”, kan det være en god ide at vælge et band, der er specialiseret i 1920’erens musik, eller finde en DJ, der er bekendt med det repertoire. Musik er jo, som de fleste ved, meget stemningsskabende. Og hvis musikken matcher jeres tema og gæsternes påklædning, kan dette være en vigtig faktor. 

HAR JERES LOKALE BEGRÆNSNINGER, SOM I SKAL VÆRE OBS PÅ?

Et band har typisk brug for mere plads end en DJ, så tjek med jeres venue for at se, om der overhovedet er plads til et band. Og i så fald, hvor meget plads er der. Bands kan jo komme i forskellige størrelser, som selvfølgelig har indflydelse på, hvor meget plads de skal bruge. Der kan også være begrænsninger på strømkrav. INGEN ønsker at sikringen ryger midt i brudevalsen! Vær også obs på om der er begrænsninger ift. støj. Nogle steder har regler for hvor længe der må være høj musik. Og der kan en DJ meget lettere skrue ned og tilpasse.  

NU HAR VI BESLUTTET OS! HVAD NU?
Når I har besluttet jer for enten band og DJ, er det tid til at begynde at lede efter den helt rigtige løsning for jer.

Her er nogle spørgsmål, I kan stille til jeres kandidater:

- Er du/I ledige på vores dato?

Mange gode bands/DJ’s er booket 6-12 måneder i forvejen.
- Hvad er prisen for cirka tre-fire timers musik? Og hvor meget koster det at forlænge på aftenen? 

Festen slutter måske ikke helt på det tidspunkt I har planlagt.
- Kan du/I spille disse sange?

Det er jo jeres fest og det vigtigt at musikleverandøren jo spiller den musik I gerne vil høre.
- Kan vi få lov til at høre jer et andet sted før vi booker?

Bands har øvelokaler, hvor man ofte vil få mulighed for at komme forbi. Og mange bands spiller også offentlige jobs på barer og spillesteder!
- Har I nogle kundeudtalelser vi kan få lov til at se? 

Eller måske kan I få kontaktinfo på tidligere kunder (med deres tilladelse), for at høre om deres oplevelse!
- Vil du/I acceptere listen over must-play og do-not-play? 

Dette er en rigtig god indikation om hvorvidt I er på bølgelængde med jeres leverandør! Hvis de siger nej, går I bare videre!
- Er du/I åben for forespørgsler fra gæsterne?

Dette spørgsmål er virkelig op til jer! Nogle ønsker at gæsterne skal kunne ønske sange i løbet af festen, i mens andre kun vil høre det musik, de selv har ønsket. 
- Hvad sker der hvis du/I bliver syge?

Mange bands har afløsere på alle poster. Og hvis det er sangeren som bliver syg, kan man sagtens tillade sig at spørge om man kan høre afløseren også. Udover det så laver I forhåbentlig også en kontrakt, hvor i betingelserne står.

MERE SPECIFIKT FOR BANDS


- Hvor længe har I spillet sammen og hver for sig?

Bare fordi man kan spille på et instrument, er det ikke ensbetydende med at man er et godt bryllupsband.
- Præcis hvilke medlemmer vil optræde til vores bryllup?

Bryllupsbands har ofte flere medlemmer på posterne og kan også optræde i forskellige størrelser. Sørg for at sikre jer, hvad I har aftalt. 
 

Og så husk at få afklaret med bandet, hvor stor indflydelse I har på sættet. Jeg har et par gange oplevet at brudeparret i invitationerne har bedt deres gæster om at komme med 2 sange hver, som de gerne vil høre på aftenen (uden at fortælle os). Det er fint når man har en DJ. Men når man som band modtager en mail en uge inden jobbet, med en liste på måske 30 sange som gæster har ønsket og forventer at høre – kan der opstå problemer. Ikke alle sange kan spilles live. Og ikke alle bands kan få alle sange til at lyde godt. Specielt ikke med så kort varsel. 

HVORDAN ER DERES OPSÆTNING?

Der findes mange måder at sætte sit udstyr op på, når man skal optræde til et bryllup. Det kan hurtig blive for meget, men også hurtig for lidt. En erfaren leverandør ved hvor vigtigt det er at opsætningen er æstetisk og præsentabel. Vi skal ikke ud i at gæster vælter over ledninger eller højtalere som fylder halvdelen af dansegulvet.

KONTRAKTEN

Når I har besluttet jer for, hvem der skal stå for musikken til jeres bryllup og alle jeres spørgsmål er besvaret, er der kun en ting tilbage; kontrakten. Sørg for, at alle disse punkter er dækket: 
- Hvornår dit band/DJ optræder (antal timer og hvordan deres pausestruktur fungerer)
- Betalingsbetingelser (hvor meget er depositummet på og hvornår forfalder det) Hvornår skal restbeløbet betales og er der forplejning inkluderet?
- Hvad er proceduren ved aflysning? Både jeres og deres!
- Hvad sker der hvis en af gæsterne kommer til at falde over højtalerne, som vælter over en anden gæste eller en af musikerne? 


OPSUMMERING
Det ER svært at finde det helt rigtige match. Og er man lidt sent ude, så er mange af de gode også allerede booket. Men heldigvis findes der også mange gode derude. Så jeg råder jeg til at booke, så snart I har besluttet jer for hvilken vej I går. Og så husk at det er jeres fest og jeres rammer. Der er ting der kan lade sig gøre og ting der ikke kan lade sig gøre. Og gode og professionelle leverandører vil altid gøre hvad de kan for at opfylde jeres ønsker, eller komme med gode alternativer. 
 

Uanset hvad I vælger, håber jeg at I får en fantastisk bryllupsdag!

BAND 
ELLER DJ

Sådan vælger I!

louise og daniel 200.jpg

UNPLUGGED
BRYLLUP!

Hvad i alverden er det?

AMATØR ELLER PROFESSIONEL?

Find den helt rigtige fotograf!

martin og kimmie - maj 2019 130.jpg

HJÆLP TIL
TIDSPLANEN?

Få alle svar og en masse tips her!

 annika og rasmus 260.jpg

UNDERHOLDING
TIL RECEPTIONEN?

Hvad skal gæsterne lave?

louise & søren - maj 2018 64.jpg

HJÆLP TIL
TALEN?

Se hvordan det skal gribes an!

majse og søren bw 513.jpg

GIFTES PÅ EN
FREDAG?

Hvorfor eller hvorfor ikke?

INFO & KONTAKT:
Wonderful Weddings
v. Nikola Majkic Photography
CVR. 29099391

Hvidsværmervej 147 1.sal
2610 Rødovre

Mandag - Fredag kl. 09:00 - 18:00
Tlf. 26 20 92 97 
Mail. info@wonderfulweddings.dk

  • Instagram - White Circle
  • Facebook - White Circle

© 2020 by Wonderful Weddings - Sjælland - Tlf. 26 20 92 97