
HVAD MED EN PLAYLISTE TIL FESTEN?
Dette er ikke noget, jeg vil anbefale, hvis I ønsker en virkelig festlig stemning. Jeg hører ofte om folk, der bare vil sætte Spotify til nogle højttalere og lade gæsterne vælge musikken. Men hvad sker der, når folk begynder at drikke? Jeg kan garantere jer, at I ikke kommer til at høre mere end 1 minut af hver sang! Der vil være afbrydelser, og vi kender alle den gæst, som lige skal spille noget, som ingen kender eller kan danse til. Selvom man kan oprette en slags kø-funktion, fungerer det sjældent godt og påvirker ofte festens flow. Hvis budgettet ikke rækker til hverken en DJ eller et band, kunne I overveje at have en person (som ikke nødvendigvis er en aktiv gæst) til at styre playlisten. Så undgår I måske de værste problemer.
HAR JERES BRYLLUP ET TEMA?
Hvis I for eksempel har et "Great Gatsby-bryllup", kan det være en god idé at vælge et band, der er specialiseret i musik fra den tid, eller finde en DJ, der er bekendt med det repertoire. Musik er kendt for at skabe stemning, og hvis musikken passer til jeres tema og gæsternes påklædning, kan det være en vigtig faktor.
HAR I BEGRÆNSNINGER PÅ JERES VALG AF LOKALE?
Et band har typisk brug for mere plads end en DJ, så tjek med jeres venue for at se, om der er nok plads til et band, og i så fald hvor meget plads der er til rådighed. Bands kan have forskellige størrelser, hvilket naturligvis påvirker den nødvendige plads. Der kan også være begrænsninger på strømkrav. Ingen ønsker, at sikringen ryger midt i brudevalsen! Vær også opmærksom på eventuelle støjbegrænsninger. Nogle steder har regler for, hvor længe der må være høj musik. En DJ kan lettere justere og tilpasse lydniveauet.
NU HAR I TRUFFET EN BESLUTNING! HVAD NÆSTE?
Når I har besluttet jer for enten et band eller en DJ, er det tid til at begynde at søge efter den helt rigtige løsning for jer. Her er nogle spørgsmål, I kan stille jeres kandidater:
- Er du/I ledig(e) på vores dato? Mange gode bands/DJs bookes 6-12 måneder i forvejen.
- Hvad er prisen for cirka tre-fire timers musik? Og hvad koster det at forlænge festen? Festen slutter måske ikke helt på det tidspunkt, I har planlagt.
- Kan du/I spille disse sange? Det er jeres fest, og det er vigtigt, at musikleverandøren kan spille den musik, I gerne vil høre.
- Kan vi få lov til at høre jer et andet sted, før vi booker? Bands har ofte øvelokaler, hvor I måske kan komme forbi. Og mange bands spiller også offentlige jobs på barer og spillesteder!
- Har I nogle kundeudtalelser, som vi kan se? Eller måske kan I give os kontaktoplysninger på tidligere kunder (med deres tilladelse), så vi kan høre om deres oplevelse!
- Vil du/I acceptere vores liste over "must-play" og "do-not-play" sange? Dette er en god indikation af, om I er på bølgelængde med jeres leverandør! Hvis de siger nej, fortsætter I bare med at lede!
- Er du/I åben for musikønsker fra gæsterne? Dette spørgsmål er virkelig op til jer! Nogle ønsker, at gæsterne kan anmode sange i løbet af festen, mens andre kun ønsker at høre den musik, de selv har valgt.
- Hvad sker der, hvis du/I bliver syg? Mange bands har afløsere tilgængelige til alle roller. Hvis det er sangeren, der bliver syg, kan I også spørge, om I kan høre afløseren. Sørg også for at oprette en kontrakt, hvor betingelserne er fastsat.
SPECIFIKT FOR BANDS
- Hvor længe har I spillet sammen som band og individuelt? Bare fordi man kan spille et instrument, betyder det ikke nødvendigvis, at man er et godt bryllupsband.
- Præcis hvilke medlemmer vil optræde til vores bryllup? Bryllupsbands har ofte flere medlemmer og kan optræde i forskellige størrelser. Sørg for at afklare, hvad der er aftalt.
Og husk at få afklaret med bandet, hvor stor indflydelse I har på sætlisten. Jeg har oplevet et par gange, at brudeparret i invitationerne bad deres gæster om at komme med 2 sange hver, som de gerne ville høre på aftenen (uden at fortælle os det). Det fungerer fint, når man har en DJ. Men når man som band modtager en mail en uge før jobbet med en liste på måske 30 sange, som gæsterne har ønsket og forventer at høre, kan der opstå problemer. Ikke alle sange kan spilles live, og ikke alle bands kan få alle sange til at lyde godt, især ikke med så kort varsel.
HVORDAN ER OPSÆTNINGEN?
Der findes mange måder at opsætte udstyret på, når man skal optræde til et bryllup. Det kan hurtigt blive for meget, men også for lidt. En erfaren leverandør ved, hvor vigtigt det er, at opsætningen er æstetisk og præsentabel. Gæsterne skal ikke snuble over ledninger eller have højttalere, der fylder halvdelen af dansegulvet.
KONTRAKTEN
Når I har besluttet jer for, hvem der skal stå for musikken til jeres bryllup, og alle jeres spørgsmål er besvaret, er der kun en ting tilbage: kontrakten. Sørg for, at følgende punkter er dækket:
- Hvornår vil dit band/DJ optræde (antal timer og hvordan deres pausestruktur fungerer)?
- Betalingsbetingelser (hvor meget er depositummet, og hvornår forfalder det)? Hvornår skal restbeløbet betales, og er der inkluderet forplejning?
- Hvad er proceduren ved aflysning? Både jeres og deres!
- Hvad sker der, hvis en af gæsterne kommer til at falde over højttalerne, som vælter over en anden gæst eller en af musikerne?
OPSUMMERING
Det ER svært at finde det helt rigtige match, og hvis I er sent ude, er mange af de gode måske allerede booket. Heldigvis er der stadig mange gode derude. Jeg vil råde jer til at booke, så snart I har besluttet jer for, hvilken vej I vil gå. Og husk, at det er jeres fest og jeres rammer. Der er ting, der kan lade sig gøre, og ting der ikke kan lade sig gøre. Gode og professionelle leverandører vil altid gøre, hvad de kan, for at opfylde jeres ønsker eller komme med gode alternativer.
Uanset hvad I vælger, håber jeg, at I får en fantastisk bryllupsdag!
BAND ELLER DJ?
SÅDAN VÆLGER I MUSIK TIL BRYLLUPPET!
Uanset om musikken til jeres bryllup bliver i form af et band eller en DJ, vil jeres bryllupsdag blive uforglemmelig. Men med den rette lydkulisse kan I skabe en helt magisk stemning! Men hvorfor skulle I lytte til mig? Jo, fordi jeg har erfaring fra mere end 300 bryllupper, når det kommer til musik! Jeg har både spillet med bands og som DJ, og jeg lever til dagligt af at fotografere og sørge for musik til bryllupper. Dog skal I huske, at de følgende råd og meninger er mine personlige, baseret på min egen erfaring. Der kan være andre, der ikke er enige på alle punkter og det er selvfølgelig også okay!
Det vigtigste er, at I lytter til jeres mavefornemmelse. Hvis noget virker for godt til at være sandt, er det som regel også sådan. Desuden skal I huske, at vi ikke taler om koncertbands, som man ser til festivaler og lignende. Jeg har ofte hørt, at folk er bekymrede for, at det bliver for "koncertagtigt". Men det behøver I ikke være, når I hyrer et veletableret festband. De er der for at få jeres gæster til at danse og skabe en fest sammen med jer! De spiller musik, som I kan danse til og synge med på! Hvis I vel om mærke vælger det rigtige band!
BUDGET
Som de fleste nok kan regne ud, så spiller budgettet en af de mere afgørende roller i udvælgelsen for rigtig mange. Et band vil som regel koste mere end en DJ. Dette er selvfølgelig fordi de er flere mennesker, der skal have løn, men også fordi de som regel har mere udstyr med, i en større opsætning. Så først og fremmest skal I gøre op med jer selv, hvor vigtigt musik er for jer. Skal der bare leveres god festmusik, eller vil I forkæle jeres gæster (og jer selv) med en ekstraordinær oplevelse.
HVOR MEGET SKAL DET KOSTE?
Dette er et af de mest stillede spørgsmål når det kommer til snakken om musik til et bryllup. Og det kan være svært at svare på, da der spiller en del faktorer ind. Når det kommer til DJ’s vil jeg for 3 timers festmusik sige det sådan her:
- Under 4.000 kr. ville jeg være lidt påpasselig med hvad jeg vælger, hvis jeg går efter kvalitet. Over 6.000 kr. (i tilfælde af at det ikke er et kendt navn) vil jeg også overveje grunden til den lidt højere pris. Er det fordi man får noget ekstra? Er der måske stort og lækker lysshow med? Men igen, så har vi også udbud og efterspørgsel. Nogle koster mere end andre, alene af den simple grund at de er super dygtige, eftertragtede og virkelig kan skabe en fest. Husk at det altid er ok at spørge ind til det.
Mht. band så vil jeg gå ud fra en tommelfingerregel som hedder: Ca. 2.500 - 3.000 kr. pr. medlem plus transport og andre evt. faste udgifter som f.eks. lydmand eller leje af et større anlæg, hvis man holder en rigtig stor fest. Så en god og erfaren kvartet vil ligge mellem 11-16.000 kr. Igen her, så er udbud og efterspørgsel en stor faktor. Nogle bands kan bare noget helt særligt, hvilket ofte koster lidt mere. Personligt ville jeg ikke gå under 12.000 kr. for en kvartet eller 9.000 kr. for en trio. Dygtige musikere spiller mange jobs og det ikke længere bare en hygge hobby for dem. Hvilket betyder at de gerne vil have deres tid hjemmefra værdsat. Hvis man er væk fra familien 20-25 lørdage om året, skal det give mening i pengepungen. Alternativt er det muligt at finde billigere bands, bland yngre/mindre rutinerede musikere, som stadig bare gerne vil ud og spille for mindre løn, for at få mere erfaring på den måde. Her kan man være heldig og få en kanon oplevelse for små penge. MEN man risikerer også samtidigt problemer med f.eks. uerfarenhed og mangel på teknisk viden omkring udstyret. OG HUSK at spørge om de også har lidt lys med de dansegulvet. Det har de fleste, men jeg har som fotograf alligevel stødt på en del bands som ikke har lys med selv. Og så spiller de enten til et helt mørkt dansegulv eller med knap så hyggeligt lys.
RECEPTION & MIDDAG
Hvis budgettet ikke er en forhindring, så skal I måske tænke over hvilken stemning jeres bryllup skal bære præg af. Hvis vi snakker om receptionen først, er der jo ret stor forskel på, om I har en playliste, en lounge DJ, en akustisk duo eller en stryger kvartet. Alle fire ting kan være rigtig fine til den stemning man gerne vil ramme. Det kan f.eks. være en lidt mere moderne storby-vibe man prøver at ramme. Og der kan en lounge DJ jo være et god bud. Eller hvis man holder et hyggeligt have bryllup kan en akustisk duo være en god løsning. Efter receptionen står den som regel på middagen. Og der kan man også gå efter forskellige stemninger – alt efter hvad man er til.
Skal det være fint med store lysekroner og elegant borddækning, kan et lille jazz/swing band være en super løsning. Eller man mere til det rustikke og naturlige, kan en god DJ ramme den helt rigtige stemning. Til middagen har vi lige som mange muligheder som til receptionen. Altså en gør-det-selv-løsning i form af et par højtalere og en playliste, en DJ eller live musik.
Med playlisten, skal man huske at finde en person bland sine gæster, som kan stå for at slukke/tænde musikken når der kommer taler og indslag. Ellers bliver det noget rod.
LIVE MUSIK
TIL RECEPTION & MIDDAG
PLUS:
- Livemusik giver en særlig stemning og en wow-effekt. Det er med andre ord udover det sædvanlige.
- De fleste dygtige musikere vil kunne spille med på jeres indslag. Specielt hvis de er i formeret på forhånd.
- En mere organisk løsning, som også bedre kan være i synk med jeres gæster.
MINUS:
- Ikke så meget variation i lydkulissen, hvis man f.eks. har en pianist under hele middagen.
- Vil som regel skulle holde et par pauser undervejs, da det er mange timers dækning. En DJ kan sætte en playliste på, når de selv skal spise, uden at lydbilledet ændrer sig.
PLAYLISTE
TIL RECEPTION & MIDDAG
PLUS:
- Meget billigt, hvis ikke gratis.
- Nemt at have fuld kontrol over hvad der spilles, ved at planlægge i forvejen.
- De fleste streaming tjenester har playlister som er lavet til forskellige stemninger og begivenheder.
MINUS:
- En af gæsterne skal have opgaven at styre den. Dvs. også tænde og slukke når der er taler og indslag.
- Kan ikke spille for på jeres indslag/sange, hvis der kommer sådan nogle.
- Kan ikke følge stemningen i løbet af dagen/aftenen.
PLUS:
- Hvis man har DJ til festen, kan man som regel få en god pris på middagen også.
- Fylder ikke lige så meget som livemusik, hvis man har lidt pladsmangel.
- En etableret DJ har som regel også et godt bibliotek af de sange, som indslag tit skrives over, i instrumentale versioner. Det betyder at de ofte vil kunne spille med på jeres gæsters indslag.
MINUS:
- Koster mere end en playliste-løsning.
- Hvis ikke I har forventningsafstemt ordentligt, risikerer I at høre på musik, som I ikke har lyst til.
DJ TIL RECEPTION & MIDDAG

INGEN MUSIK TIL MIDDAGEN?
Nogle vælger slet ikke at have musik under middagen. Det er efter min personlige holdning ikke noget jeg anbefaler, med mindre man virkelig har gjort sig nogle tanker omkring det og dermed har gode grunde. Jeg har et par gange oplevet at første timer af middagen, hvor folk ikke har fået så meget at drikke, kan blive meget stille under spisningen. Musik til spisningen skal placeres helt rigtig med volumen. Det skal ligge lige under stemmerne, så man stadig kan snakke sammen ved bordene. Det giver en god ”buzz” i baggrunden og får folk til at slappe mere af.
BAND
Et band er og bliver noget helt særligt. De er med til at aktivt gøre jeres fest uforglemmelig. Husk at et godt band på 3+ personer, som regel interagerer rigtig meget med jeres gæster. Selv om repertoiret ikke er ubegrænset, kan man som regel ønske sange, så længe man informerer bandet i nogenlunde god tid. Hvis man selv, eller en af gæsterne gerne vil lave en gæsteoptræden, plejer dette som regel også at være muligt.
PLUS:
- Et godt band giver altid en stor wow-effekt til en fest og skaber en helt særlig stemning.
- Et band er en organisk enhed, som aktivt arbejder på at holde festen i gang, med interaktion med jeres gæster.
- De velkendte sange får ofte lidt nyt liv med ekstra syng-med-omkvæd og soloer.
MINUS:
- Har et mere begrænset repertoire ift. DJ’en.
- Fylder som regel mere end en DJ og koster selvfølgelig også derefter.
- Nogle bands kan have det svært med styre volumen i meget små lokaler.
- Har som regel kortere spilletid end en DJ.
FEST DJ
En DJ, der er specialiseret i den type musik, du vil have spillet til dit bryllup (pop, rock, dance - uanset hvad du elsker), kan skabe en skøn og festlig atmosfære. På samme tid kan en god DJ spille en bred vifte af musik, imødekomme manges ønsker og nemt anskaffe sig dine yndlingssange, hvis de ikke allerede er i repertoiret - i modsætning til et band, der har et mere fast repertoire.
PLUS:
- Kan som regel være på meget lidt plads.
- Billigere end livemusik, da det kun er én person som skal have løn.
- Meget stort repertoire og kan i møde komme langt de fleste ønsker.
- Kan bedre styre volumen og tilpasse sig rummets størrelse.
MINUS:
- En mere fikseret løsning end et band, da én person står for det hele.
- Har ikke samme overskud til at få ”gang” i jeres gæster, som f.eks. et band.
- En mindre personlig løsning i forhold til hvilket indtryk jeres gæster bliver efterladt med.


FESTEN
Efter middagen står den på fest! Og her har man også tre muligheder; playliste (alterntivt jukebox), DJ eller band. Alt afhængigt af budgettet og hvilken stemning man gerne vil ramme, kan der være gevaldig forskel på disse muligheder. Bands og DJ's kommer i mange forskellige stilarter. Og her skal I tænke over hvad I gerne vil have ud af musikken til jeres fest. Hvis I f.eks. selv er tilhængere af hård rock og metal, men ved at mange af jeres gæster ikke er. Så er det måske ikke heavybandet I skal have, lige i denne sammenhæng. Men festbands spille en bredvifte af genre og I vil sikkert kunne aftale med dem, at der kommer et par lidt hårdere rocknumre i løbet af aftenen. Men husk også at jeres gæster skal have en god aften.