top of page
Sarah og Oskar - JULI 2022 451.jpg

UNPLUGGED BRYLLUP
HVORFOR KAN DET VÆRE EN GOD IDÉ?

Et "unplugged” bryllup er, når brudeparret har taget en beslutning om, at de foretrækker, hvis deres bryllupsgæster ikke tog fotos og/eller uploade dem til sociale medier. Der er dog mange variationer. Fra kun at have en unplugged ceremoni, en streng 'ingen fotopolitik' for hele bryllupsfejringen og til en komplet 'social media blackout' indtil den næste dag, eller til brudeparret har haft en chance for selv at annoncere deres ægteskab.
 

HVAD ER DET STORE PROBLEM I AT TAGE ET PAR FOTOS?
I løbet af de sidste 10-15 år har de indbyggede kameraer i mobiltelefoner, kombineret med de sociale medier, ændret alt ift. hvordan vi deler vores liv. Det betyder, at de fleste mennesker nu har mulighed for at tage fotos eller video og dele dem med verden på få sekunder. For de fleste mennesker er det bare sjovt og hyggeligt. Og rigtig mange har meget aktive Instagram konti, hvor de deler deres liv med alle. Det er der sådan set ikke noget galt I, hvis det er dét man har lyst til. Problemet er at ikke alle har lyst til at deres liv skal deles på internettet. De sidste par år er der kommet en modreaktion på de sociale mediers eksplosion og flere og flere vælger at droppe deres tilstedeværelse på nettet, så meget som muligt. Og det bliver vi simpelthen nød til at respektere, på trods af at det som gæst, er enormt fristende at dele denne fantastiske oplevelse med sine venner på nettet. Hvis man nu skulle være fristet som brudepar at holde et helt eller delvist ”unplugged” bryllup er der lidt råd at hente her!

HVAD ER FORDELENE VED ET "UNPLUGGED" BRYLLUP?
 

NÆRVÆR
Uden forstyrrelsen fra deres telefoner og/eller kamera kan jeres gæster frit fordybe sig i den oplevelse, I har brugt måneder med at planlægge. De vil helt sikkert også lytte til og huske jeres ceremoni meget bedre. Og uden konstant at tjekke deres telefon, vil jeres familie og venner være meget mere åbne for og muligvis endda aktivt søge interaktioner med andre gæster, som de måske ikke har mødt før. På den måde skaber vi mere nærvær omkring jeres kærlighedsfest.
 

JERES PROFESSIONELLE FOTOS FÅR STØRRE BETYDNING
Selvom teknologien har gjort at mange telefoner kan tage fine billeder, betyder det desværre ikke at den almene gæst er en bedre fotograf. At være fotograf er heldigvis meget mere end bare at trykke på knappen. Ellers ville jeg da også føle mig enormt snydt med de kameraer jeg køber! En professionel og erfaren bryllupsfotograf vil gøre det bedste ud af enhver lys situation, så du kan skille sig ud de mere flade, upassende, slørrede eller mørke fotos, som nogle gæster synes er okay at uploade til sociale medier. Den ekstra fordel ved ikke at have et kamera i alles hænder betyder, at jeres fotograf ikke behøver at kæmpe om placeringen med din tante og blokeres, når du kommer gående op ad kirkegulvet eller have blændende blitz fra mobiltelefonerne.
 

HVER GÆSTS PRIVATLIV RESPEKTERES
Nogle mennesker elsker at uploade alt, hvad der sker i deres liv online, og andre undgår det for enhver pris. Hvis man skal blive lidt mere præcis, antager de fleste mennesker at alle personer, som er på deres billeder, har det fint med at ryge på Facebook og Instagram. Hvilket muligvis ikke altid er tilfældet. Selvom den person, der tager billedet, ejer ophavsretten (og ikke den, der ejer kameraet), har de ikke automatisk ret til at dele billedet. Ud over at jeres bryllupsgæsters rettigheder ”bøjes”, skal et par jo også tænke på de mennesker, de ikke inviterede. Et par går ofte en fin linje når de skal beslutte, hvem der skal være til stede på deres store dag, og hvem der ikke skal. Deling af fotos og video med dem, der ikke er blevet inviteret (men som føler at de burde have været) kan føre til akavede situationer.


 

ER DER ULEMPER VED "UNPLUGGED" BRYLLUPPER?

UTÅLMODIGHED
I og med at der som regel går nogle uger før at I får billederne fra jeres fotograf, vil nogle gæster, og måske jer selv føle utålmodighed med at se billederne. Så sørg for at fortælle jeres gæster at de nok skal få billeder så snart I også har fået dem. Hav en delingsplan på plads om hvordan jeres gæster også kan se billederne. De fleste professionelle fotografer tilbyder flotte online gallerier, hvorfra man både kan downloade, men også bestille print efter ønske. Og tal evt. med jeres fotograf om at sende en 'sneak peak' af en håndfuld fotos et par dage efter brylluppet. På den måde får man en fin smagsprøve som viser hvad man kan glæde sig til! 

BROK
Selvom alt godt kommer til den som venter, er den største ulempe med et ”unplugged” bryllup at skulle høre på nogles brok. Ikke alle er lige forstående (eller enige) i jeres beslutning og vil måske endda føles sig krænket over at I skal bestemme over deres egen brug af deres telefon. 
Nogle gæster får måske også deres børn passet og vil gerne være til at få fat på hurtigt, skulle der ske noget. Men husk at alt jo er med måde. Jeres gæsters telefoner skal jo ikke låses inde i et skab. De har dem stadig på sig og vil i nødstilfælde godt kunne gå ud og tage den. Disciplinen ligger bare i at ikke bruge den som kamera og/eller sidde og kigge ned i den, frem for at være til stede med jer. 


BEGRÆNS DEN "UNPLUGGED" DEL AF BRYLLUPPET
I behøver ikke have et helt ”unplugged” bryllup fra start til slut. Jeres vielse er det perfekte tidspunkt at bede gæsterne om at lægge deres telefoner væk og nyde øjeblikket. Jeg plejer tit at rådgive mine brudepar til at bede præsten (eller lignende). om at bede folk om at beholde telefonerne i lommen/tasken. Selv om mange skriver det i deres invitation, vil der være nogle som glemmer det. Og så er det bare akavet. Jeg har faktisk før oplevet at en gæst, på trods af præstens gentagende påmindelser og brudeparrets ønske, blev ved med at fiske telefonen frem og filme, i flere omgange. Det var virkelig ikke særligt rart at være vinde til. Det sker heldigvis ekstremt sjældent. De fleste plejer så at have det fint med at telefonerne bliver taget i brug (med måde) efter vielsen er slut. Men flere og flere beder også folk om stadig at respektere, at de ikke vil have billederne på de sociale medier. Den vigtigste del ved at arrangere et helt eller delvist ”unplugged” bryllup, er kommunikationen med jeres gæster. For nogle af gæsterne kan jeres bryllup muligvis være første gang, hører udtrykket ”unplugged bryllup”. Så vær opmærksom og forstående. Det vil helt sikkert føles grænseoverskridende for nogen. 

Vi som fotografer oplever efterhånden mere og mere en bestemt ting, som nogle gange kan være med til at forringe kvaliteten, af vores arbejde. Og med sagt, er det jo faktisk mest vores kunder – dvs. jeres venner og familie – som det går ud over. Jo nemlig… mobiltelefonerne når bruden kommer gående op ad kirkegulvet. 

Når en brud træder ind i kirken med f.eks sin far og står for enden, er det jo bestemt et smukt syn. Specielt fra den vinkel, hvor gommen jo står og venter på sin udkårne. Der står vi professionelle fotografer lidt ved siden af gommen og forloveren, klar til at forevige øjeblikket, efter brudeparrets ønske og regning. Det som så desværre rigtigt ofte sker, er at en masse arme med mobilkameraer stikker ud fra sæderækkerne, så langt ud imod midten som muligt. Når vi så som fotografer sætter lyset efter bruden, vil disse skærme jo lyse op, med skærmen vendt mod vores kamera og dermed pludseligt dominere billedet rigtigt meget. I værste tilfælde faktisk være i vejen for bruden og/eller hendes far/følgesvend. Og det er jo RIGTIG ærgerligt, når nu brudeparret, højst sandsynligt har glædet sig til dette øjeblik i RIGTIG langt tid - også gerne uden en masse telefoner i vejen. Og faktisk også har investeret i en professionel, for at få de bedste mulige billeder.

Jeg ved godt at dette svinger begge veje. At der også findes fotografer, som fylder alt for meget på dagen. Og måske også endda i nogle tilfælde, rigtigt uheldigt, skærmer for jeres udsyn. Det er en hårfin balance. Jeg har faktisk engang fået skæld ud af en bryllupsgæst, fordi jeg stillede imellem hans mobilkamera og brudeparret, da der blev kastet med ris. Det er selvfølgelig ikke så godt, men vi er trods alt hyret til at få så gode billeder som muligt, af brudeparret selv. I er der jo for at nyde dagen med jeres familie og venner. Og alene det, burde være nok til at pakke telefonerne lidt væk og nyde at være tilstede i nuet med alle jeres kære. Og alt behøver jo ikke at opleves igennem en mobilskærm.

De fleste brudepar giver jo billederne videre til alle deres gæster og hvis I gerne vil have et billede af jer selv og jeres date/familie – skal I jo bare prikke os fotografer på skulderen, så fikser vi det glædeligt! Bevares, selvfølgelig skal I da have lov til at gå og tage lidt billeder i løbet af dagen – specielt hvis brudeparret også har bedt jer om det. Men husk at der er øjeblikke, hvor det ikke er så heldigt. Og hvor det kan resultere i at nogle rigtig vigtige billeder bliver ødelagt.

020 Gabriela og Mads - AUG 2021 163.jpg
bottom of page