DEN ULTIMATIVE
TIDSPLAN
TIL BRYLLUPPET
HVORDAN GRIBER MAN EN TIDSPLAN AN?
Nå, I er blevet forlovet og skal i fuld gang med at planlægge jeres bryllup!
Men hvordan hænger sådan en dag sammen? Hvordan skal man gribe det an? De fleste mennesker bliver kun gift én gang og udover det, er det ikke fordi vi er med til så mange bryllupper igen. Inden jeg begyndte at fotografere bryllupper selv, havde jeg faktisk kun været med som gæst til et par stykker. Selv om alle bryllupper er personlige og unikke for det gældende brudepar, er der stadig nogle ting som går igen og som man lige så godt kan læne sig lidt op ad, for at få det hele til at forløbe ordentligt. Der er mange bolde i luften og mange ting som skal koordineres. Så en god (og realistisk) tidsplan kan være altafgørende for, om jeres bryllup bliver en nydelse eller en stressende affære. Ikke alle skal vies kl.13 eller 14, men for ikke at gøre det helt vildt kompliceret går vi ud fra en tidsplan, som efter min erfaring er nogenlunde rammende for de fleste.
VIELSE - 13:30 - 45-50 minutter
Selv om de fleste kirkelige vielser i dag varer 30-40 min. afsætter vi lidt ekstra tid. Bruden er ofte 5 min. forsinket og flere og flere har et ekstra indslag i kirken med en sanger, som kommer forbi og synger en sang, udover de 3-4 samler I vælger sammen med præsten. Nogle præster snakker selvfølgelig også lidt mere end andre.
GODE TIPS:
- Selv om vi skal huske at drikke godt med vand, er det ikke en god idé at drikke en flaske vand i bilen på vejen til kirken. Det sidste du har brug for ved ankomsten, er et toiletbesøg.
- GÅ LANGSOMT! Man er nervøs og har ofte en tendens til næsten at løbe op ad kirkegulvet. Det er der absolut ingen grund til. Giv jeres gæster lov til virkelig at nyde øjeblikket og jer selv lov til virkelig at suge det ind. Det er jo det her I har ventet på så længe! Jeg plejer til at bede brudens følgesvend om at styre tempoet. De er knap så nervøse og kan trække lidt i brudens arm, hvis hun går for hurtig frem. Jo langsommere i går, jo bedre billeder kan fotografen også nå at tage.
- Som regel er det forloveren der skal aflevere ringene, når tiden er kommet til det. Men hvis det er vigtigt for jer at få billeder af ringudvekslingen, skal I huske at sige til forloveren, at han skal sætte sig ned igen, så snart de er afleveret. Vi, som fotografer kan trods alt ikke fotografere igennem mennesker :)
EFTER VIELSEN
14:15 - 30-45 minutter
Her oplever jeg tit at den første forsinkelse opstår. Mange brudepar får at vide af præsten, at kirken varer ca. tre kvarter. Og det gør at de fleste tænker at de klar til at køre efterfølgende. Men sandheden er at når vielsen er slut, skal der påregnes hvert fald 25-30 min. mere omkring kirken.
Når vielsen er slut og brudeparret følges ud sammen, plejer de fleste at stille sig i våbenhuset. Derfra kommer alle gæsterne i række og ønsker tillykke med kys og kram, inden de går udenfor og venter på jer. Et gennemsnitligt dansk bryllup har ca. 65 gæster til middagen. Og ofte endnu flere i kirken. De skal alle lige give krammere og ønske tillykke til jer begge to, hver især. Det tager hurtig et kvarter. Herfra vælger mange brudepar at hurtig hoppe ind i kirken igen, for lige at bruge 2 min. på et par skud ved alteret. Og hvis børnene lige er med her, tager det også lige 5 min. Når brudeparret så kommer ud, bliver der kastet med ris/fuglefrø osv. Lille indskydelse her: Ris er IKKE skadeligt for fuglene. Det er en skrøne. Grunden til at mangle kirker ikke ønsker ris er til dels fordi det er noget bøvl at rydde op. Men til dels fordi der kan komme rotter af det. Hvilket jo er helt forståeligt. Når kasteskyts er fyret afsted, er der rigtig mange som gerne vil have et billede med jer. Og nogle af gæsterne (tit kollegaer fra arbejdet) kommer heller ikke videre til receptionen. Så de vil lige sludre et par minutter. Så som I kan regne ud kommer vi hurtig op og runder en halv time mere.
Afhængigt af antallet af gæster, rådgiver jeg altid mine brudepar at regne med hvert fald fem kvarter i og omkring kirken. Hvis man har en borgerlig vielse, kan denne tid snildt halveres. Og så er borgerlige vielser også tit forbundet med receptionen på samme sted.
GODE TIPS:
- Tag billeder i kirken INDEN der bliver kastet med ris. Det er ikke sikkert at I får lov til at komme ind igen, når der først er blevet kastet.
- Når I kommer ud efter billederne inde i kirken, er risene som regel blevet delt ud og folk står klar til at kaste. Et godt tip her er at få en af jeres gæster til at fordele folk så de står i en halvcirkel og venter på jer. På den måde er I så godt om omringet og det vil se rigtig flot ud på billederne, så længe at I ikke vender ryggen til. Smil og tag i mod!
RECEPTION - 15:00 – ca. 3 timer
Efter vielsen plejer de fleste af mine brudepar at tage receptionen. Nogle vil gerne have at vi tager billeder ”på vejen” til receptionen. Men det fraråder jeg gerne. Der skal afsættes en times tid til billeder (hos mig – spørg jeres egen fotograf) eksklusive transporttid. Det syntes jeg simpelthen er for længe for jeres gæster at vente på jer. Mange venues er rigtig gode til at tage sig af jeres gæster, imens I er afsted med fotografen. Men min erfaring siger mig at det klart bedste er at ankomme til receptionen, sammen med jeres gæster. På den måde kan I lande sammen, byde velkommen og skåle. Og evt. også starte på bryllupskagen (med mindre I skal have den til dessert).
I de 3 timers reception, skal I indregne at I skal være væk en times tid, med jeres fotograf. Som beskrevet i artiklen omkring RECEPTIONEN - anbefaler jeg at I starter med at byde velkommen og så skære kagen for. Derfra kan I gå ud og få taget billeder i mens gæsterne er optaget med kagespisning.
ALTERNATIV TIL FOTOGRAFERING
I USA, Sverige og mange andre lande, bliver bryllupsbillederne faktisk taget INDEN kirken. Der afholder man en såkaldt ”first look”, hvor brudeparret ser hinanden første gang og derfra får taget portrætbillederne. I Sverige går brudeparret faktisk tit sammen ind i kirken, hvor alle deres gæster venter. Hvis man ikke har lyst til at være væk fra receptionen eller hvis tidsplanen er lidt stram pga. en sen vielse, er dette hvert fald en mulighed for nogle. Flere og flere benytter sig af det. Og oplevelsen af at se sin brud første gang kun jer to sammen, er ekstremt rørende.
Derfra kan man stadig sagtens følges op af sin far, hvis det er vigtigt for én.
GODE TIPS:
- Hvis I ikke har så mange sidepladser til receptionen, er det vigtigt at I reserverer nogle af dem til de ældre, højgravide eller svagt gående.
- Sørg for at der også er skyggeområder at opholde sig i og masser af drikker varer – også uden alkohol. Jeg har et par gange oplevet gæster få hedeslag, både i kirken og receptionen. Somrene i Danmark har efterhånden nogle enormt varme temperaturer, hvor jakkesæt på ingen hjælper situationen. Et par flasker med solcreme, eller heller ikke en dårlig idé!
MIDDAG - 18:00 – 5-6 timer
Når middagen starter, overtager jeres toastmaster ansvaret for at overholde tidsplanen, sammen med personalet på stedet. De fleste danske bryllupper har mellem 60 og 70 gæster til middagen og man skal påregne med 7-12 taler eller indslag. Selvom det lyder af meget, vil det som regel kunne gå op med at I skal danse brudevalsen inden midnat. Hvis I vel og mærke følger traditionerne. Hvilket ingen jo siger at I skal. Nogle taler er korte på et par minutter, imens andre er indslag på 15-20 min. Men bare rolig, de lange er ikke altid taler, men i stedet ofte aktiviteter, som involverer både jer som brudepar, men også jeres gæster.
Bevares, der er også undtagelser! Nogle bryllupper har kun 4-5 taler og andre har også taler som varer over 20 min. Det er jo noget man tager med.
Selve middagen slutter ofte ved 23:00/23:30, hvor jeres gæster går ud og får lidt frisk luft til kaffen i mens personalet rydder de sidste borde og musikken gør klar til at fyre op for jeres brudevals og efterfølgende fest. Jeg kan herfra varmt anbefale at I koordinerer med jeres musikere, at festen starter med/lige efter brudevalsen. Der er alle samlet på dansegulvet omkring jer og det er det perfekte tidspunkt at gå i gang på. Så INGEN taler/indslag efter brudevalsen. Og heller ikke noget med at åbne gaver der. Vær sammen med jeres gæster i stedet for. Det vil de meget hellere end at se jer pakker gaver ud :)
GODE TIPS:
- Hvis I er bange for ikke at få snakket med alle jeres gæster nok. Så lav (hvis muligt) en bordplan med to tomme stole ved hvert bord, hvor I som brudepar så kan sætte jer på skift.
- Hvis der er plads til det, kan I reservere et godt spot, til dem som skal holde taler og indslag. Det er ikke alle som snakker lige højt. Og hvis man sidder helt i udkanten af bordplanen, er det ikke sikkert man kan høres hele vejen rundt.
- Hvis I har mange indslag og taler, er det vigtigt at jeres toastmaster er meget firkantet omkring talerækken og rygepauser. Jeg oplever desværre for tit at det bliver lidt for løst og så er det synd for dem som holder talen, at folk bare går ind og ud undervejs.
- Giv folk tid til at spise op, inden næste tale kommer. Det er så synd både for taleren og for dem der ikke har spist færdigt.
FEST – 00:00 og frem
Hvor længe varer sådan en fest? Jeg hører SÅ tit sætningen om at vi skal ”feste til den lyse morgen”. Men hvor tit sker det egentlig? Jeg har som musiker spillet til MANGE bryllupper de sidste 20 år. Og jeg kan tælle på to hænder, hvor tit festerne har fortsat efter kl. 03/04 stykker. Når jeg bliver spurgt om hvor længe mit gamle band, eller jeg som DJ spiller, siger jeg at vi oftest stopper kl.03. Mange under sig derfra og er meget ivrige til at fortælle mig, at deres vennekreds altså er nogle værre festaber og snildt kommer til at fortsætte til kl.05.
Men mange glemmer at det her jo altså ikke er en almindelig bytur. Bruden har været i gang siden kl.6-7 om morgenen på ikke særligt meget søvn. Gæsterne har også været i gang siden kl.10-11 stykker med at klæde sig på og gøre sig klar. Og derfra har det jo været én lang festelig begivenhed. Kl.18 sætter man sig til bords og bruger de næste 5-6 timer på at spise en masse lækker mad, grine og græde og drikke en masse vin og øl. Når klokken så når midnat, er man klar til at feste. Men batteriet er altså godt brugt. Jeg siger ikke at jeres fest bliver kedeligere end forventet, tvært i mod! Den varer bare sjældent længere end til kl.03. Jo jo, der er selvfølgelig den hårde kerne, som kan fortsætte til næste morgen. Men ud af jeres 60-70 gæster er det måske en håndfuld. Hvilket gør det officielt til en efterfest.
Desuden ved vi jo alle sammen, at en god fest skal stoppe på toppen. De fester jeg spiller til, kommer natmaden som regel ca. kl.02. Efter natmaden går ca. en tredjedel af gæsterne omkuld (hjem eller på hotel). Resten hopper over på reservebatteriet og presser de sidste kræfter ud til kl.03 – måske 03:30 stykker. Og så er det tid til at runde af. Der har man også været i gang i 15-16 timer som gæst. Som brud og gom måske 20-21 timer.
Det her betyder ikke at jeres fest kommer til at forløbe præcis sådan. Der er selvfølgelig de par procent af festerne, som fortsætter til kl.04/05/06 stykker. Det er bare uhyre sjældent. Og langt de fleste musikere, kan aftales en pris med, for at fortsætte en time ad gangen, så længe I syntes. Jeg anbefaler dog at have en playliste og et anlæg klar, som I selv kan styre, efter kl.03. For der er ingen grund til at betale en DJ eller et band til at spille så mange timer ekstra, når der ikke er flere på dansegulvet. Uanset hvor gode jeres intentioner var!
GODE TIPS:
- ALDRIG have baren i et andet rum, end der hvor dansegulvet er. Uanset hvor gode jeres musikere er, kan de ikke konkurrere med folk som samlet i baren i et andet rum. Så risikerer I simpelthen et tomt dansegulv det meste af festen. Hvis baren til gengæld er lige ved siden af dansegulvet, vil der være fyldt fra start til slut!
- Hvis I har livemusik, skal I aftale med køkkenet at der ikke er natmad, så længe livemusikken spiller. Langt den meste natmad man får, er lavet i forvejen og skal nærmest bare køres ind. Få det ind i en pause eller efter bandet er færdige. Intet band kan hamle op med ristede hotdogs kl.02:30 om natten = tomt dansegulv.
- Sørg for at jeres personale behandler musikkerne godt og at de heller ikke mangler noget. Hvis musikerne føler sig godt behandlet kan jeg garantere jer for, at de vil gøre hvad som helst for at give jer, jeres livs fest. Og hvis musikerne har haft en god oplevelse, vil de være omvandrende reklamesøjler for stedet. Win-win for alle!
- Lad være med at åbne gaver til festen eller i løbet af dagen for den sags skyld. Jeres gæster er kommet for at være sammen med jer og for at feste. Ikke for at se jer pakke en masse gavepapir op. Det er virkelig noget jeg ofte oplever tager pusten af stemningen.
ET SIDSTE RÅD:
NYD DET! Og sørg for at give jer selv et par minutter helt alene, her og der. Kig hinanden dybt i øjnene og nyd øjeblikket. I kommer til at høre det så tit, men det kan simpelthen ikke siges nok. Det går SÅ hurtigt. Og så er det slut. Et års planlægning, nervøsitet, bekymring og spænding – væk på 14-15 timer. Og det føles som et par timer. Tro mig!