FIND DEN HELT RIGTIGE
FOTOGRAF
PROFESSIONEL ELLER AMATØR?
SÅDAN VÆLGER I DEN RIGTIGE FOTOGRAF!
Det er en vanskelig opgave at finde den perfekte bryllupsfotograf. Der er så mange oplysninger og meninger om, hvad der gør en god fotograf til en god fotograf, at det kan føles overvældende. Forhåbentlig vil denne guide hjælpe dig med at finde en, der passer til dine behov, dit budget og dine mål for din bryllupsdag! Lad os i dette tilfælde gå ud fra at I er helt på bar bund. I vil gerne have fine billeder fra dagen, men I har ingen ide om hvad det koster og hvordan det foregår. De fleste bliver trods alt ikke gift særligt tit. Igen her skal jeg lige nævne at de følgende råd og tips er mine egne. I vil sikkert støde på nogen som vil være uenige med mig – men det er også ok! Jeg lever af bryllupper og de følgende råd er bare mine egne erfaringer.
Lad mig prøve at forklare. At finde en fotograf svarer lidt til at skulle ud og købe en bil. Det kan de fleste måske bedre forholde sig til. Fotografer kommer i alle prisklasser, niveauer og pakker. Nogle vælger en bil som kører langt på literen, men hvor komforten ikke er så vigtig, fordi de måske mest kører korte ture. Andre vælger en bil hvor komfort og luksus er i højsædet, fordi de bruger mange timer bag rattet. Jeg syntes I skal starte med at snakke om hvad der er vigtigt for jer. Vi skal jo helst have jer til at vælge en fotograf på bagrund af jeres behov. De kan jo være meget forskellige. Og der er ingen grund til at presse budgettet på ting, som I ikke skal bruge tid på i fremtiden.
HVOR LÆNGE VIL I
GERNE HAVE DÆKNING?
De fleste mennesker vil gerne have at fotografen skal ankomme til vielsen. Nogle vil gerne have brudens forberedelse med. Det er som regel folk som prioriterer fotograferingen ret højt. Mange fotografer har så pakker som dækker enten vielse + portrætter, vielse til middagen og vielsen til og med brudevalsen. Det sidste går som regel under en ”heldagsløsning”. Hvis I syntes at billederne og minderne er en stor del af jeres bryllupsdag, syntes jeg helt klart I skal overveje en heldagsløsning. Hvis det er vigtigst for jer med vielsen og portrætterne, skal I vælge den pakke osv. I kan jo altid opgradere, hvis budgettet tillader det.
BUDGET
Når I skal finde en fotograf til jeres bryllup, er et af de første skridt at afgøre, hvilken type og omfang af dækning I ønsker, da dette spiller enormt meget ind på budgettet. Snakker vi bare et par timer eller er vi ude i en heldags dækning. Fotografers priser kan variere helt vildt, da der er mange faktorer der spiller ind: timeantal, erfaring, stil, udbud/efterspørgsel osv. Nogle fotografers pris er sågar kun for fotograferingen, hvor billeder tilkøbes efterfølgende.
Når man skal lægge et budget for sit bryllup og hermed fotografposten, er det vigtigt at denne post har noget fleksibilitet. Måske finder I en fotograf som I virkelig falder for, men som lige er et par tusind dyrere end I havde regnet med. Men det kan også være at I bliver overrasket og det så går den anden vej.
Men for at komme med nogle tal, giver det måske bedst mening at se på det ud fra det perspektiv, hvor I ønsker heldagsdækning. Her vil priserne for en professionel gå fra 15-25.000 kr. Nogle måske lidt mere og andre måske lidt mindre. For en halvdagsløsning, dvs. fra vielse til I går til bords, er vi over i noget som kunne hedder 8-15.000 kr. Igen for en professionel.
Dette betyder selvfølgelig ikke at man ikke kan finde billigere løsninger. Men hvis man har at gøre med en professionel, som har stor erfaring med bryllupper og som selvfølgelig betaler sin skat og moms, er vi ca. i det prisleje.
AMATØR KONTRA PROFESSIONEL?
Lad os bare tage den med det samme her. Hvad er definitionerne på amatører og professionelle? Det kan nemlig være rigtig svært at finde ud. Mange mener at du er professionel så snart du tager penge for en ydelse. Andre mener først at du er professionel når du lever af det. Til forskel for f.eks. en læge eller advokat, så er en fotograf jo ikke en beskyttet titel. Dvs. at enhver kan gå ud, købe et kamera og så kalde sig fotograf. Og hvis de så tager penge for deres ydelser, mener nogle så at de er professionelle. Og det kan jo godt være forvirrende for forbrugeren.
Når det kommer til kreative fag, syntes jeg personligt selv at det ikke er så vigtigt om fotografen er professionel eller ej. Hvis man altså går ud fra det faktum at man skal leve af det, for at være professionel. Der findes folk som er superdygtige, men som simpelthen ikke har lyst til at leve af det. De er glade for deres hverdagsjob og deres pris kan også holdes nede, da de måske ikke skal betale moms og får ferien og pensionen dækket med deres ”almindelige” arbejde. Husk at en fuldtidsfotograf som er selvstændig, lægger 50% af sin hyre til moms, ferie og pension. Det sætter måske nogle ting i perspektiv ift. priserne, som for nogle kan virke voldsomme.
Og hvad så med uddannede fotografer? Er man så sikret kvalitet? Det er bestemt en indikation på at man har en vis mængde erfaring, men desværre ikke en garanti for at man er den rigtige til alle opgaver. En bestået uddannelse er selvfølgelig en garanti for at man har fint styr på det tekniske aspekt og at man har været en masse områder igennem i sin uddannelse. Folk som vælger uddannelsen, brænder forhåbentligt også for det. Men det er ikke en garanti for en god bryllupsfotograf. Erfaring kan jo også fås uden et diplom og folk som er uddannede, kan jo også blive trætte af det de laver. Vi har jo også alle set f.eks. håndværkere som ikke gør et særligt godt stykke arbejde, på trods af en uddannelse. Husk at hverken Bob Dylan, Beatles eller Ed Sheeran er uddannede musikere. Til gengæld er f.eks. Adele og John Mayer uddannede. Så lad være med at lade det diktere jeres beslutning.
PROFESSIONEL
En professionel fotograf er en person, som driver deres egen fotografiske virksomhed eller som er ansat som fotograf af en anden virksomhed. Professionelle fotografer har som regel flere kameraer og objektiver. Professionelle fotografer kan, på trods af specialområder, også tage gode billeder uden for deres egne kategorier, da de på baggrund af deres erfaring og evt. uddannelse har stort indblik i den tekniske del af fotograferingen. Mange professionelle fotografer deltager ofte i uddannelseskurser, andre underviser også selv på nettet osv. Professionelle har erhvervsforsikring og kontrakter på plads med vilkår og betingelser for deres opgaver og har normalt også en online tilstedeværelse i form af en hjemmeside og sociale medier. Det sidste kan man selvfølgelig også have som amatør!
PRIS
Når man snakker om professionelle fotografer vil priserne som regel gå fra ca. 15-25.000 kr. for en heldagsfotografering. Et par afstikkere kan måske også være lidt billigere og nogle mere eftertragtede fotografer vil også måske være lidt dyrere. De priser er med udgangspunkt i at man få alle udvalgte billeder redigeret og leveret digitalt. Nogle smider også et album oven i.
Der findes også dygtige og professionelle fotografer som koster f.eks. 5.000 kr. for fotograferingen. Men så skal man købe billeder efterfølgende. Tit løber det op i det samme for kunden, som med den første løsning. Det er mest af alt en smagssag. Professionelle fotografers priser svinger ret meget, da de fleste prissætter deres pakker efter deres udgifter. Og der er der f.eks. nogle som har store studier, hvor andre arbejder hjemmefra. Osv. Og igen her, udbud og efterspørgsel.
PLUS
- Års erfaring med hundreder af bryllupper.
- En selvsikker personlighed til at håndtere alle de situationer, et bryllup kan byde på. F.eks. regn, storm, tåge, vinter og sommer bryllupper.
- Erfaring fra forskellige scenarier, som steder uden vinduer, kun oplyst ved levende lys, udendørs ceremonier, i kirker og katedraler samt hotelbryllupper.
- De har ofte udviklet en fotografistil, som er moderne, men også vil være flot resten af jeres liv.
- De har professionel forsikring.
- De har backup-udstyr.
- De kan hurtigt skabe et godt forhold til mennesker og give tryghed.
- De samarbejder med det øvrige personale og passer ind i jeres tidsplan og sørger for, at alt kører derefter.
- Bryllupsbillederne fortæller en historie om jeres bryllupsdag, i stedet for en masse tilfældige billeder.
- De har adgang til professionelle bryllupsalbums.
- De kan tilbyde kvalitetsprint, som holder i mange år.
MINUS
- I er nødt til at opbygge tillid til en fremmed person. Og det ikke lige nemt for alle parter. Heldigvis er de fleste dygtige bryllupsfotografer så vant til at arbejde med mennesker, at de nok skal hjælpe jer godt på vej.
- Det koster et professionelt gebyr, der vil være væsentligt højere end at hyre en glad amatør. Ligesom alt andet så koster kvalitet bare en smule mere.
- Det vil tage tid at finde den fotograf, der er den helt rigtige for jer. Hvis det er en vigtig post, skal man ikke tage den første man støder på. Brug lidt tid på at kigge og sammenligne de forskellige fotografer i støder på.
- I skal vente på, at jeres billeder redigeres professionelt, dette kan vare to-fire uger og ofte endda længere, efter jeres bryllup. Men alt godt kommer jo som regel til den som venter. Ofter vil man dog kunne få en lille smagsprøve relativt hurtigt efter brylluppet.
- I skal muligvis betale ekstra for bryllupsalbums. Selv om nogle fotografer inkluderer fysiske albums i deres pakker, er det i de flestes tilfælde noget man tilkøber efterfølgende
AMATØR
En amatørfotograf er i det her tilfælde en person, der har et fuldtidsjob hos et firma, der ikke har noget at gøre med fotografering at gøre. Fotografering er med andre ord deres fritidsinteresse. De har måske valgt et bestemt område af fotografering, som f.eks. landskapsfotografering eller børn. De er måske medlem af en fotoklub. De har sandsynligvis et ok kamera. De har måske også vundet en fotokonkurrence. De er måske blevet udgivet i et blad. Men udover at måske dække udgifterne omkring deres udstyr og lidt lommepenge, tjener de ikke altid løn som sådan.
PRIS
Hvis I er typerne som ikke syntes at en fotograf er noget af det vigtigste, men stadig gerne vil have bedre billeder end jeres gæsters mobiltelefoner, skal I afsætte 5-12.000 kr. for en heldagsfotografering. Det er selvfølgelig et ret bredt interval, men det vil som regel kunne dække en fin amatør.
- ”5-12.000 kr. for en dags arbejde for en amatør?! Hold da op det er mange penge!”, tænker nogle af jer så! Men faktisk nej. I må ikke glemme at uanset om du er amatør eller professionel, så ligger der en masse arbejde både før og efter jeres bryllup. Der er bl.a. forberedelse, sortering, redigering og levering. Personligt bruger jeg selv f.eks. ca. 40 timer på et bryllup, inkl. de 10-12 timer jeg bruger på en gennemsnitlig heldagspakke.
Nogle kan også blive fristet til at spørge sin onkel, som lige har købt et nyt kamera og tog så gode billeder på ferien! Så tænker I måske: ”Fedt! Vi kan spare en masse penge og bruge dem til andre dele af brylluppet.” Og jeg forstår jeres argument, men husk at der er stor forskel på at fotografere flotte landskaber i dagslys på ferien og så en vielse i en kirke, med ikke ret meget naturligt lys. Og så skal I altså gøre op med jer selv om onklen er gæst eller på arbejde. For så snart I giver dem penge eller en gave for at fotografere, pålægger I dem også et ansvar. Og hvis resultatet ikke matcher jeres forventninger, kan det altså blive rigtig akavet.
PLUS
- Prisen er sandsynligvis væsentlig billigere end en professionel - eller måske endda nul.
- I sparer en masse penge.
- I sparer en masse tid på at finde den perfekte fotograf.
- I behøver ikke at vænne jer til en fremmed, da I jo allerede kender jeres ven.
- I får højst sandsynligt billederne leveret meget hurtigt - inden for en uge efter brylluppet, da de som regel ikke bruger meget tid på at redigere fotos.
- I får ofte mange flere billeder. Sandsynligvis alle dem, de tog, på en USB.
- I kan selv købe et billigt album og selv designe det (dette er også muligt med mange professionelle fotograferer, som bare leverer digitale filer).
De har sandsynligvis ingen tidsbegrænsning på bryllupsdagen og tager fotos fra morgenen helt til festen er slut.
MINUS
- Hvis de er syge og ikke kan deltage vil de sandsynligvis ikke være i stand til at finde en gratis erstatning, med kort varsel.
- De har ikke meget erfaring med at styre mennesker og arrangere grupper så alle kan ses på gruppebillederne (men hvis I ikke vil have gruppebilleder, er det ikke et problem).
- De færdige billeder vil som regel mangle den der WOW-effekt, I får med de fleste billeder fra professionelle fotografer.
- De bryllupsalbum, som I selv kan bestille, er ikke luksuriøse og af lige så høj kvalitet, som dem, de professionelle fotografer har adgang til. Professionelle bryllupsalbumleverandører sælger ikke deres albums direkte til kunderne, men kun til professionelle fotografer.
- I risikerer at jeres print ikke er optimale, hvis fotografen ikke har styr på farvekalibrering.
VI VIL GERNE HAVE GODE BILLEDER,
MEN HAR IKKE DET STORE BUDGET?
Denne problemstilling er der mange der sidder med. Her har vi dog alligevel at par muligheder. Men det indebærer altså PRIORITERING. Hvis der slet ikke er flere penge at finde nogle steder og I ikke vil flytte penge over fra en af de andre poster kan I gøre følgende.
- Find en professionel fotograf i et kortere tidsrum. Evt. bare vielse + portrætter. Det kan dog være svært (men ikke umuligt), da de fleste professionelle ikke tager imod så små opgaver på en lørdag i højsæsonen. Hvis de gjorde det, ville de simpelthen risikere ikke at kunne leve af det. Man jo højst sandsynligt ikke nå mere end et bryllup på en dag. Og i Danmark har vi (endnu) ikke tradition for at holde bryllupper fredage og søndage, som man har i mange andre lande.
- En anden mulighed kan være at I finder en dygtig amatør, som fotograferer som hobby og er glad for det. De kan sagtens være SUPER dygtige og tjekkede, men deres pris vil bære præg af at de ikke skal betale moms, ferie og pension fra deres hyre.
- En tredje mulighed er at overveje at holde bryllup på en fredag. De fleste af jeres gæster vil stadig komme og I kan sagtens starte med vielsen kl.15/16 (det er der mange der gør om lørdagen også). I har jo selv fri og kan bruge hele morgenen/middagen på det, som var det en lørdag. Og de fleste gæster vil jo kunne tage fri fra arbejde et par timer tidligere, hvis det overhovedet er nødvendigt. Mange har jo fri kl.12/13 stykker om fredagen. I vil opleve helt andre priser fra jeres leverandører, da mange af dem ikke har andre kunder om fredagen.
OPSUMMERING
Som jeg startede med at sige, så kan det være rigtig svært at finde ud af det som brudepar. Essentielt set handler det om at I skal finde nogen, som kan tilbyde jer et produkt, som er den pris værd. Om det så er 5.000 kr. eller 25.000 kr. er det vigtigste at I føler at det er de penge værd. Alt andet ville jo være fjollet. Ligesom i så mange andre brancher, får man som regel, hvad man betaler for. Og det gælder også ofte her. Hvis noget er for godt til at være sand, er der tit også en chance for at det er. Og hvis noget koster meget mere end det burde i jeres øjne, skal I endelig spørge ind. Hvis de svar I får, ikke stemmer overens med jeres mavefornemmelse, skal I selvfølgelig lade være.
Jeg anbefaler jer at finde nogle fotografer, hvis billeder I kan lide. Og så send dem en mail og sæt et møde op. Tag en kop kaffe og lad dem fortælle jer hvordan de arbejder. Og stil så alle de spørgsmål I har brug for. Og lyt til jeres mavefornemmelse. Gå hjem og sov på det! Er der kemi? Har I tiltro til vedkommende? Eller der alarmklokker der ringer?
Og hvis billederne har en høj prioritet for jer, skal I bare i gang med at søge, så snart I har en dato.
De populære og attraktive leverandører bliver først booket. Også gerne et år i forvejen!