top of page
Gom kigget på sin brud med våde øjne

DEN GODE TALE
ER DET VIRKELIG SÅ SVÆRT?

At holde en bryllupstale er en stor ære, men de fleste af os får straks svedperler på panden, bare ved tanken om at skulle gøre det! 

Hvor starter man? 

Jeg har efterhånden set alt, når det kommer til taler. Alt fra en kort og præcis ”skål og tillykke” til kæmpe indslag med projektor, spillerregler og vinderkåringer. Og selv om selskabslegene kan være super sjove, er noget af det jeg husker mest, det simple. En god tale er i mine øjne en personlig, rosende og ærlig kærlighedserklæring med et strejf af humor. Men det lyder også til at være nemmere sagt en gjort. Mange mennesker bryder sig ikke om at tale til store forsamlinger. Og det er måske dem der så skal byde en med en kort tale og en lille gæsteaktivitet i stedet. Jeg var engang til et bryllup, hvor brudens bror var rædselsslagen for at skulle holde tale. Så han holdt den meget kort (stadig fin) og valgte så at præsentere publikum for brudens yndlingsmusiker Mads Langer, som kom ind ad døren og spillede et par sange akustisk for brudeparret, som en overraskelse og gave fra brormand. Jeg siger selvfølgelig ikke at man skal spare op i flere måneder så man kan hyre Thomas Helmig til at give et par numre. Men så kan man måske hyre en god covermusiker til at spille et par af brudeparrets yndlingssange. Det er ALTID en succes. Men i og med at mange læsere af denne blog snarere er brudepar, frem for gæster, vil jeg koncentrere mine råd mere omkring en decideret tale, frem for et indslag. 

En tale kan bygges op og eksekveres på flere måder. Den kan skrives som en decideret tale, som man læser op. Eller den kan skrives som stikord man blot læner sig op ad, hvis man er sikker nok på sig selv til at kunne svinge den derfra. Den store bonus her er at du vil kunne se din partner meget mere i øjnene undervejs. For det er nemlig vigtigt! Kig op fra dit papir og se din partner i øjnene. Og snak så klart og tydeligt uden at råbe :)

 

 

HVOR STARTER MAN?
Sæt dig ned med en blok og glas rødvin og skriv de første 10 (positive) ord som du kan komme i tanke om, om din partner. Sæt noget musik på som får dig til at tænke på hende/ham/jer. Efter det tager du de 10 ord og lægger sætninger til som beskriver hvorfor du tænker på det ord. Herfra vil du som regel kunne mærke at flowet begynder at komme. Nu kan du begynde at lægge flere sætninger ind i mellem de 10 (eller 5 eller 7) ord som du har fundet frem til. På den måde kan du begynde på at rykke rundt og tilføje, for at få en sammenhængende tale, hvis ikke du vælger at gå med bare stikord. Det er bare en af måderne at gøre det på. 

GØR DIN TALE PERSONLIG!
Selv om det kan være grænseoverskridende for nogle at blotte sine følelser og blive sprogligt intim foran andre, er det altså enormt vigtigt at du snakker hovedsageligt TIL din partner og ikke OM din partner. Jo, du kan sagtens indskyde et par anekdoter, i mens du kigger ud imod gæsterne. Men det skal ikke være et bærende element.
 

TILFØJ ET STREJF AF HUMOR (MEN IKKE FOR MEGET)
Lidt humor er altid godt. Folk må gerne smile og grine lidt undervejs. Men det er altså ikke stand up det her! Det er fint hvis forloverens tale er båret af humor. Men som brud eller gom, skal humoren bare være lidt krydderi, drysset de rigtige steder. 
 

TAK ALLE DER FORTJENER EN TAK
Som vært for festen er det din forpligtigelse at sige tak til alle som er kommet og som hjælper med at stable alt på benene. Længere er den ikke. Uden dem sammen med jer, ville dagen være meget fattigere. 
 

SKRIV EN STÆRK ÅBNER OG EN LUKKER
Det er enormt vigtigt at du har folks opmærksomhed fra start. Det kan være nok med et højt og tydeligt ”Kære skat, venner og familie...”. Og så er det også vigtigt at du ved hvor du skal stoppe. Hellere 5 stærke minutter end 10 middelmådige. 


ØV DEN TIL DEN STORE DAG
Øvelse gør mester! Få øjenkontakt og tal for og til din partner og gæsterne. Det kan du ikke gøre, hvis du bare konstant stirrer ned i dit papir. Det betyder, at du er nødt til at forberede dig! Øve, øve, øve. Stå foran spejlet og øv, indtil du er komfortabel og selvsikker. Øv, indtil du ser godt ud og indtil du kan se dig selv i spejlet. Stol på mig, det er det værd, når du først oplever din partners og dine gæsters reaktion på dagen. Det er noget af det smukkeste som findes. Og hvis du er introvert og ikke føler dig særlig god – så har du bare en endnu større grund til at gøre det! Overrask alle når de mindst regner med det. 
 

NOGLE FÅ TING JEG IKKE VIL RÅDE AT TAGE MED
Reglerne her er ganske enkle. Først og fremmest er det aldrig sjovt at lave racistiske vittigheder eller kommentarer om nogen af ​​familiens kulturer eller traditioner. Efterlad alle bandeord eller vittigheder, der er uanstændige eller stødende. På din bryllupsdag skal du altså være bedre end det!

IKKE FOR MEGET SELVMEDLIDENHED
Jeg betvivler ikke på nogen måde at I som par har haft det svært og har kæmpet for at nå hertil. Livet er bestemt ikke en dans på roser og vi oplever alle modgang i vores parforhold og i livet. Og ja, det gør os bestemt stærkere. Men hvis det kommer til at fylde for meget af jeres tale, risikerer I at folk simpelthen syntes det er for meget. Ingen tvivl om at tragedier sker. Jeg har oplevet alt fra forældreløse bryllupper, til noget så forfærdeligt som børneløse bryllupper. Men husk at jeres bryllup skal være glædens dag, hvor vi fejrer livet og kærligheden. Der må og skal gerne være plads til at skænke dem vi har mistet en tanke undervejs. Men vi må ikke lade vores modgang og sorg sætte dagsorden vores bryllupsdag.  Jeg har et par gange set folk lave en ramme med en collage af billeder, af de folk som ”ikke kunne være med os i dag”. Det syntes jeg er vildt smukt. Så kan vi skænke dem en tanke undervejs.
 

Tag gerne lidt pis på folk (hvis du ved de kan tage det), men gå ikke for tæt og slet ikke over stregen. Hvis du er i tvivl om hvorvidt en anekdote er for meget, er det den det som regel. Brug din sunde fornuft.

Undgå gerne klichéer. ”Nu er jeg ikke en god taler, men…” gør bare ikke noget godt for nogen. 
Det er fint du er nervøs! Faktisk så vil din gode tale blive endnu med værdsat, når dine nærmeste godt ved hvor svært det er for dig. Men hvis du så ovenikøbet, kan levere den selvsikkert, sjovt og rørende er du den helt store vinder. Og måske mere sexet end nogensinde, i din partners øjne!

Og kære brude: Jo, du føler sikkert at dit bryllup er et eventyr. Og det kan være meget fristende at skrive en tale i form af en eventyrs-fortælling i 3. person. Men vil I ikke nok lade være. Det er simpelthen så selviscenesættende og upersonligt. Jeres mand fortjener (ligesom I selv også gør) en personlig tale, imens du ser ham i øjnene. Jeg har set MANGE taler og uanset hvor sandt og fint eventyret er, virker det bare aldrig lige så godt, som forestillet. Step it up! 

Tapas til bryllup i nordsjælland
bottom of page